:: جلد 25، شماره 5 - ( مهر و آبان 1402، ویژه نامه 5 امین کنگره بین المللی و 26 امین کنگره فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران 1402 ) ::
جلد 25 شماره 5 صفحات 621-621 برگشت به فهرست نسخه ها
پیچیدگی‌های فارماکولوژی سالمندان: مدیریت چالش‌های دارویی در جمعیت سالمند
شادی سرهرودی
چکیده:   (236 مشاهده)
هدف: فارماکولوژی سالمندان، شاخه‌ای از علوم پزشکی است که به مطالعه داروها و اثرات آن‌ها بر سالمندان می‌پردازد. این شاخه یک حوزه پیچیده است که نیازمند بررسی دقیق است. با گذر زمان فیزیولوژی سالمندان معمولاً دستخوش تغییرات قابل‌توجهی می‌شود که باعث چالش‌های فراوانی در مدیریت دارو درمانی بیمار می‌شود. به‌عنوان مثال، فرآیند پیری عملکرد کبد و کلیه را که برای تجزیه و دفع داروها بسیار حائز اهمیت است کاهش می‌دهد. در نتیجه، سالمندان به شکل معمول در برابر عوارض دارویی و تداخلات دارویی حساس‌تر هستند. علاوه بر این، سالمندان به‌طور رایج دارای چندین بیماری هم‌زمان هستند که نیازمند استفاده از چندین دارو می‌باشد. ترکیبی از چند دارو خود می‌تواند احتمال تداخلات دارو-دارو و هم‌چنین غذا-دارو را افزایش دهد و مدیریت درمان دارویی را پیچیده‌تر کند.
مواد و روش‌ها: آموزش به بیمار یکی از اجزاء ضروری در رسیدگی به این چالش ها است. اطلاع درست بیمار از داروهای خود موجب افزایش پایبندی به مصرف و کاهش خطا است. علاوه بر این، پزشکان و داروسازان باید حذف هدف‌مند داروها را نیز در اولویت قرار دهند. این امر مستلزم قطع سیستماتیک داروهایی است که دیگر ضروری یا مفید نیستند و می‌تواند خطرات مرتبط با پلی‌فارماسی را به حداقل برساند.
یافته‌ها: یکی دیگر از نگرانی‌های مهم، عدم‌حضور بالقوه افراد مسن در کارآزمایی‌های بالینی است. این مطالعات اغلب افراد مسن‌تر، به‌ویژه آن‌هایی که دارای بیماری‌های همراه متعدد هستند را حذف می‌کنند. این عدم‌حضور می‌تواند منجر به عدم درک چگونگی تأثیر داروها بر این جمعیت شود و فارماکولوژی سالمندان را پیچیده‌تر کند.
نتیجه‌گیری: لذا، فارماکولوژی سالمندان به‌دلیل تغییرات فیزیولوژیکی مرتبط با افزایش سن و چالش‌های ناشی از پلی‌فارماسی، یک شاخه پیچیده است. آموزش به بیمار، توصیف و حصول اطمینان از گنجاندن سالمندان در کارآزمایی‌های بالینی، همگی از استراتژی‌های ضروری برای هدایت چالش‌های دارویی در جمعیت‌های مسن است و این مهم از طریق تلاش هماهنگ در میان بیماران، پزشکان و داروسازان حاصل می‌شود و به این صورت ما می‌توانیم در جهت بهینه‌سازی مدیریت دارو برای سالمندان تلاش کنیم.
 
واژه‌های کلیدی: فارماکولوژی سالمندان، پلی فارماسی، حذف دارو، پیری، مراقبت‌های دارویی
متن کامل [PDF 255 kb]   (32 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/11/17 | پذیرش: 1402/6/1 | انتشار: 1402/6/1


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 25، شماره 5 - ( مهر و آبان 1402، ویژه نامه 5 امین کنگره بین المللی و 26 امین کنگره فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها