:: جلد 25، شماره 5 - ( مهر و آبان 1402، ویژه نامه 5 امین کنگره بین المللی و 26 امین کنگره فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران 1402 ) ::
جلد 25 شماره 5 صفحات 184-184 برگشت به فهرست نسخه ها
مروری سیستماتیک بر مدل‌های ایجاد سمیت کبدی و کلیوی در حیوانات آزمایشگاهی
عباسعلی عباس نژاد ، رضا محبتی
چکیده:   (262 مشاهده)
هدف: مداخلات درمانی معمولاً روی حیوانات آزمایشگاهی برای بررسی مکانیسم یا مکانیسم‌های احتمالی اثر عوامل سمی و هم‌چنین داروها یا مواد مورد بررسی، انجام می‌شود. استفاده از سموم در مدل‌های حیوانی آزمایشگاهی، از جمله موش‌های بزرگ آزمایشگاهی، برای ایجاد سمیت صورت می‌گیرد. این مطالعه با هدف بررسی مدل‌های ایجاد سمیت کبدی و کلیوی در حیوانات آزمایشگاهی برای کمک به محققین در پیشبرد اهداف تحقیقاتی خود انجام شد.
روش جستجو: کلمات کلیدی از پایگاه‌های داده از قبیل Medline، Web of Science، Scopus و Embase و تا تاریخ ژوئن 2021 مورد جستجو قرار گرفت. مدل‌های سمیت کلیوی و کبدی ایجاد شده توسط برخی عوامل سمی مانند سیس‌پلاتین، استامینوفن، دوکسوروبیسین، برخی داروهای ضد سرطان و مواد دیگر از طریق مسیرهای سیگنالینگ مختلف مورد بررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: در این مقاله مروری، سعی شد فهرستی از مواد و داروهای سمی که باعث ایجاد مدل‌های سمیت کبدی و یا کلیوی در حیوانات آزمایشگاهی می‌شوند به‌همراه پروتکل‌های نسبی برای ایجاد آن مدل‌ها برای محققان ارائه شود تا آن‌ها بسته به موقعیت بتوانند انتخاب‌های مناسبی داشته باشند.
نتیجهگیری: برای ارزیابی اولیه اثر هر یک از مواد فوق، با توجه به این‌که این مواد دارای سمیت کبدی و یا کلیوی هستند، ابتدا باید روی حیوانات آزمایشگاهی، به آزمایش گذاشته شوند. برای دستیابی به این هدف، درک مدل‌های القای سمیت کلیوی یا کبدی در حیوانات آزمایشگاهی مهم است.
واژه‌های کلیدی: حیوان، سمیت دارویی، اختلال عملکرد کبد، آسیب کلیوی
متن کامل [PDF 248 kb]   (44 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/9/24 | پذیرش: 1402/6/1 | انتشار: 1402/6/1


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 25، شماره 5 - ( مهر و آبان 1402، ویژه نامه 5 امین کنگره بین المللی و 26 امین کنگره فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها