:: جلد 23، شماره 2 - ( فروردین و اردیبهشت 1400 ) ::
جلد 23 شماره 2 صفحات 226-218 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه دو روش استفاده از ژل لوبریکانت و ژل لیدوکائین 2% حین قرار دادن ماسک حنجره‌ای راه هوایی بر روی علایم همودینامیک و واکنش‌های خروج از بی‌هوشی در بیماران تحت عمل جراحی کاتاراکت: یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور
محمد حسن دم شناس ، نوید کلانی ، احمد رستگاریان
چکیده:   (3557 مشاهده)
هدف: اعمال جراحی چشم به دلیل حساسیت بالا باید در بعد از بی‌هوشی کم‌ترین واکنش‌های تحریکی را دارا باشند از طرفی به دلیل کم تحریک‌تر بودن ماسک حنجره‌ای استفاده از این وسیله همواره در اعمال جراحی کاتاراکت انتخاب خوبی است. با این وجود همواره واکنش‌های تحریکی بعد از عمل وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف مقایسه دو روش استفاده از ژل لوبرکانت، ژل لیدوکائین حین قرار دادن ماسک حنجره‌ای راه هوایی (Laryngeal mask airway, LMA) بر روی علایم همودینامیک و  واکنش‌های خروج از بی‌هوشی در بیماران تحت عمل جراحی کاتاراکت طراحی شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دو سویه کور بر روی 120 بیمار تحت عمل جراحی کاتاراکت صورت گرفت. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه مساوی 60 نفری ژل لیدوکایین و ژل لوبریکانت تقسیم شدند. فشار خون سیستول و دیاستول، ضربان قلب  و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی قبل و بلافاصله بعد از اینداکشن 5 دقیقه بعد از عمل 15 دقیقه بعد از عمل، 30 دقیقه بعد از عمل و در ریکاوری محاسبه شد. هم‌چنین اپیزودهای سرفه، گلو‌درد و تهوع و استفراغ در ریکاوری، 2، 6، 12 و 24 ساعت بعد از عمل در بخش چشم پزشکی ثبت شد. یافته‌ها: یافته‌های مطالعه حاضر نشان می‌دهد که گروه‌ها از لحاظ ویژگی‌های دموگرافیک تفاوت معنی‌داری ندارند. بین سرفه، تهوع و ضربان قلب و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی 30 دقیقه بعد از عمل و در ریکاوری بر روی راه هوایی، هوای ماسک حنجره‌ای بعد از خروج آن تفاوت معنی‌داری وجود ندارد ولی در گلودرد و میزان اشباع همگلوبین خون شریانی تفاوت معنی‌داری وجود دارد که شدت گلودرد در گروه لیدوکایین کاهش و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی در 15 دقیقه بعد از عمل در گروه لیدوکایین افزایش یافته بود. نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد به طور کلی استفاده از لیدوکایین می‌تواند در کاهش شدت گلودرد بعد از عمل جراحی نسبت به لوبریکانت موثر باشد هر چند بین سایر متغیرها تفاوت معنی‌داری مشاهده نشد؛ پیشنهاد می‌شود در مطالعات آینده این موضوع در اعمال جراحی و با تسهیل‌کننده‌های بیش‌تر برای LMA مورد بررسی قرار بگیرد.  
واژه‌های کلیدی: لوبریکانت، لیدوکایین، آب مروارید، ماسک حنجره‌ای، علائم همودینامیک
متن کامل [PDF 1201 kb]   (744 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1399/2/15 | پذیرش: 1399/6/2 | انتشار: 1399/12/21

Ethics code: IR.JUMS.REC.1397.112
Clinical trials code: IR.JUMS.REC.1397.112



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 23، شماره 2 - ( فروردین و اردیبهشت 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها