:: جلد 25، شماره 5 - ( مهر و آبان 1402، ویژه نامه 5 امین کنگره بین المللی و 26 امین کنگره فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران 1402 ) ::
جلد 25 شماره 5 صفحات 502-502 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات تعاملی گیرنده‌های بتا-آدرنرژیکی و گلوکوکورتیکوئیدی در ناحیه اینفرالیمبیک قشر پره‌فرونتال بر اکتساب و تثبیت خاموشی حافظه ترس شرطی در موش‌های سفید بزرگ آزمایشگاهی نر
مروارید معمار ، عباسعلی وفایی ، علی رشیدی پور ، پیمان رئیس عبداللهی
چکیده:   (253 مشاهده)
هدف: ارائه مکرر محرک شرطی (صدا) به تنهایی، در غیاب محرک غیر شرطی (شوک الکتریکی کف پا)، پاسخ ترس را تضعیف می‌کند که به این فرآیند خاموشی ترس شرطی شده می‌گویند. ناحیه اینفرالیمبیک (IL) قشر پره‌فرونتال میانی (mPFC) نقش مهمی در خاموشی حافظه ترس دارد. گیرنده‌های گلوکوکورتیکوئیدی(GRs)  و آدرنرژیکی در فرآیندهای مختلف یادگیری و حافظه با هم تعامل دارند. با این وجود اثرات تعاملی این دو سیستم در خاموشی حافظه ترس در ناحیه اینفرالیمبیک و مکانیسم‌های نوروبیولوژیک آن مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف این مطالعه تعیین نقش تعاملی گیرنده‌های گلوکوکورتیکوئید و بتا‌-آدرنرژیک در ناحیه اینفرالیمبیک بر اکتساب و تثبیت خاموشی حافظه ترس شرطی شده شنیداری بود.
مواد و روش‌ها: تست‌های رفتاری شرطی شدن و خاموشی ترس شنیداری مورد استفاده قرار گرفت. میزان بی‌حرکتی حیوان (به‌عنوان شاخص ترس) محاسبه شد. به‌منظور بررسی مکانیسم سلولی احتمالی خاموشی ترس، فعالیت پروتئین‌های P-ERK و P-CREB، با استفاده از روش وسترن‌بلات مورد ارزیابی قرار گرفت.
یافتهها: تزریق سیستمیک (3 میلی‌گرم به ازاء هر کیلوگرم، داخل‌صفاقی) و داخل ناحیه اینفرالیمبیک (20 نانوگرم در نیم میکرولیتر) کورتیکوسترون (لیگاند گیرنده گلوکوکورتیکوئید)، قبل از تست خاموشی روز اول و بلافاصله بعد از تست خاموشی روز اول و دوم، موجب تسهیل اکتساب و تثبیت خاموشی حافظه ترس ‌شد. تزریق سیستمیک (25/0 میلی‌گرم به ازاء هرکیلوگرم، داخل‌صفاقی) و داخل ناحیه اینفرالیمبیک (50 نانوگرم در نیم میکرولیتر) کلن‌بوترول به‌عنوان آگونیست گیرنده بتا دو- آدرنرژیک، اثر تسهیلی کورتیکوسترون بر اکتساب و تثبیت خاموشی حافظه ترس را مهار کرد، اما تزریق سیستمیک (5/2 میلی‌گرم به ازاء هرکیلوگرم، داخل‌صفاقی) و داخل ناحیه اینفرالیمبیک (500 نانوگرم در نیم میکرولیتر) پروپرانولول به‌عنوان آنتاگونیست گیرنده بتا-آدرنرژیک، اثر تسهیلی کورتیکوسترون بر اکتساب و تثبیت خاموشی حافظه ترس را افزایش داد. تزریق کورتیکوسترون در ناحیه اینفرالیمبیک قبل از اکتساب و بعد از تثبیت خاموشی حافظه ترس، به‌ترتیب، میزان بیان پروتئین‌های P-ERK و P-CREB را افزایش داد و این اثر توسط کلن‌بوترول افزایش و توسط پروپرانولول کاهش یافت.
نتیجه‌گیری: این یافته‌ها نشان داد که بتا-آدرنورسپتورها در تعدیل اثرات تسهیلی کورتیکوسترون در خاموشی حافظه ترس شرطی شنیداری نقش دارند. گیرنده‌های گلوکوکورتیکوئیدی و بتا-آدرنرژیکی در ناحیه اینفرالیمبیک خاموشی حافظه ترس را از طریق مسیر سیگنالینگ ERK و CREB تنظیم می‌کنند.
واژه‌های کلیدی: گلوکوکورتیکوئید، بتا-آدرنرژیک، اینفرالیمبیک، اکتساب، تثبیت، ترس شرطی شده شنیداری، خاموشی حافظه ترس
متن کامل [PDF 329 kb]   (37 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/11/9 | پذیرش: 1402/5/10 | انتشار: 1402/5/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 25، شماره 5 - ( مهر و آبان 1402، ویژه نامه 5 امین کنگره بین المللی و 26 امین کنگره فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها