:: جلد 25، شماره 5 - ( مهر و آبان 1402، ویژه نامه 5 امین کنگره بین المللی و 26 امین کنگره فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران 1402 ) ::
جلد 25 شماره 5 صفحات 416-416 برگشت به فهرست نسخه ها
تأثیر روغن کنجد بر اختلال یادگیری و حافظه، اضطراب و بیومارکرهای استرس اکسیداتیو در موش‌های با مصرف طولانی‌‌مدت رژیم غذایی پرچرب
نفیسه فرجی ، مجتبی روستایی ، ریحانه صادقیان ، ایرج صالحی ، علیرضا کمکی
چکیده:   (267 مشاهده)
هدف: امروزه در اکثر جوامع غذاهای پرچرب مصرف می‌شود که از طریق مسیر استرس اکسیداتیو باعث اختلال حافظه و اضطراب می‌شود. روغن کنجد (SO) دارای خواص آنتی‌اکسیدانی بالقوه است. فرضیه این مطالعه این بود که روغن کنجد بر اختلال حافظه و اضطراب ناشی از رژیم غذایی پرچرب (HFD) در موش‌های بزرگ آزمایشگاهی نر تأثیر می‌گذارد.
مواد و روش‌ها: 80 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر نژاد ویستار به هشت گروه (10 سر) تقسیم شدند: کنترل (رژیم غذایی استاندارد: SD)، گروه SD+SO: (5/0، 1 یا 2 میلی‌لیتر بر کیلوگرم؛ یک‌بار در روز، گاواژ). و گروه‌هایHFD+SO : (5/0، 1 یا 2 میلی‌لیتر بر کیلوگرم؛ یک‌بار در روز، گاواژ ). تمام جیره‌ها به‌مدت سه ماه به حیوانات داده شد. در نهایت پارامترهای رفتاری و استرس اکسیداتیو اندازه گیری شد.
یافته‌ها: میزان تأخیر گام به گام آزمون بازداری در گروه‌‌های SD+SO (5/0، 1 یا 2 میلی‌لیتر بر کیلوگرم؛ یک‌بار در روز، گاواژ) نسبت به گروه کنترل افزایش بیشتری داشت. هم‌چنین، آزمون بارنز درروزهای تمرین نشان داد که زمان تأخیر برای یافتن سوراخ هدف در گروه (HFD) نسبت به گروه کنترل افزایش یافته است. علاوه بر این، زمان صرف شده روی بازوهای باز در گروهSD+SO (5/0 میلی‌لیتر/کیلوگرم) نسبت به گروه کنترل به‌طور قابل‌توجهی بهبود یافت. سطح اکسیدان کل (TOS) در گروه هایHFD+SO  (5/0، 1 و2 میلی‌لیتر بر کیلوگرم) کمتر از گروه (HFD) بود. سطح ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تک (TAC) در گروه SD+SO (2 میلی‌لیتر/کیلوگرم) بیشتر از گروه SD+SO (5/0 میلی‌لیتر/کیلوگرم) بود و میزان تیول در گروه HFD نسبت به گروه کنترل کاهش یافت.
نتیجه‌گیری: این یافته‌ها نشان می‌دهد که اثرات مثبت SO بر حافظه و اضطراب احتمالاً به‌دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی آن و از بین بردن رادیکال‌های آزاد است.
واژه‌های کلیدی: روغن کنجد، حافظه، اضطراب، استرس اکسیداتیو، رژیم غذایی پرچرب، آنتی‌اکسیدان‌ها
متن کامل [PDF 273 kb]   (40 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/10/27 | پذیرش: 1402/6/1 | انتشار: 1402/6/1


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 25، شماره 5 - ( مهر و آبان 1402، ویژه نامه 5 امین کنگره بین المللی و 26 امین کنگره فیزیولوژی و فارماکولوژی ایران 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها