Koomesh journal
كومش
Koomesh
Medical Sciences
http://koomeshjournal.semums.ac.ir
47
journal47
16087046
10.52547/koomesh
fa
jalali
1400
10
1
gregorian
2021
12
1
24
1
online
1
fulltext
en
تأثیر نان حجیم فرموله شده با خرفه بر آنزیمهای کبدی و استرس اکسیداتیو در مبتلایان به دیابت نوع دو و هایپر لپیدمی: یک کارآزمایی بالینی تصادفی موازی
Effect of bulk bread formulated with portulaca oleracea on liver enzymes, and oxidative stress in patients with type 2 diabetes and hyperlipidemia: A parallel randomized controlled trial
عمومى
General
پژوهشي
Research
هدف: ازآنجاکه افزایش آنزیمهای کبدی و کاهش ظرفیت تام آنتیاکسیدانی خطر بروز بیماریهای کبدی را افزایش میدهند و از طرفی نان میتواند حامل خوبی برای افزودن مواد مغذی و گیاهان مؤثری باشد، هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر نان غنیشده با خرفه بر روی آنزیمهای کبدی و برخی از پارامترهای استرس اکسیداتیو در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 و دیس لیپیدمی میباشد.
مواد و روشها: مطالعه کارآزمایی بالینی کنترلشده تصادفی موازی بر روی 104 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 و دیس لیپیدمی انجام شد. شرکتکنندگان، نان حجیم حاوی 10٪ پودر خرفه را به مدت 4 هفته (گروه مداخله) دریافت کردند. در ابتدا و پایان مطالعه، نمونه خون ناشتا برای تعیین کمیت سطح سرمی آنزیمهای کبدی در پلاسما شامل AST (آسپارتات آمینوترانسفراز)، ALT (آلانین آمینوترانسفراز GTT،( -γگلوتامیل ترانسفراز)، ALP (آلکالان فسفاتاز)، ظرفیت تام آنتیاکسیدانی (TAC) و مالوندیآلدئید (MDA) اندازهگیری شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که قبل از مداخله میانگین متغیرهای مورد مطالعه بین دو گروه تفاوت معنیداری نداشت. با مقایسه اختلاف میانگین متغیرها بعد از مداخله بهجز مالوندیآلدئید، تفاوت معنیداری با سطح معنیداری 05/0P
Introduction: Elevated liver enzymes and decreased total antioxidant capacity increase the risk of liver disease. Bread can be a good carrier for adding nutrients and effective herbs. This study aimed to evaluate the effect of bread enriched with Portulaca Oleracea on liver enzymes, and some oxidative stress parameters in patients with type 2 diabetes and dyslipidemia.
Materials and Methods: This parallel randomized controlled clinical trial was conducted on 104 patients with type 2 diabetes and dyslipidemia. Participants received bulk bread containing 10% Portulaca powder for 8 weeks (intervention group) the control group used bread without fortification. At baseline and end of the study for 4 weeks fasting blood sample were collected to quantify plasma serum level of liver enzymes include AST (aspartate aminotransferase), ALT (alanine aminotransferase), GTT (γ-glutamyltransferase), ALP (alkaline phosphatase) and total antioxidant capacity (TAC), malondialdehyde (MDA).
Results: The results showed that before the intervention, there was no significant mean between the two groups in terms of mean of the studied variables. Comparison of the mean change scores of predictor variables showed that except for malondialdehyde, there was a significant difference between the other variables in the two groups with a significance level of P
نان, غنیسازی, خرفه, آنزیمهای کبدی, استرس اکسیداتیو, دیابت, هایپر لپیدمی
Bread, Enrichment, Portulaca Oleracea, Liver Enzymes, Diabetes Mellitus
139
146
http://koomeshjournal.semums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-7056-1&slc_lang=en&sid=1
Aisa
Bahar
آیسا
بهار
aisa.bahar@semums.ac.ir
4700319475328460049587
4700319475328460049587
Yes
Department of Biochemistry and Hematology, Semnan University of Medical Sciences, Semnan, Iran-Student Research Committee, School of Medicine, Semnan University of Medical Sciences, Semnan, Iran
دپارتمان بیوشیمی و هماتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران-کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، سمنان، ایران
Hossein
Ebrahimi
حسین
ابراهیمی
ebrahimi@shmu.ac.ir
4700319475328460049588
4700319475328460049588
No
Center for Health Related Social and Behavioral Sciences Research Shahroud University of Medical Sciences, Shahroud, Iran
مرکز تحقیقات علوم رفتاری و اجتماعی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران
Abdorreza
Mohammadi Nafchi
عبدالرضا
محمدی نافچی
Fstiau@gmail.com
4700319475328460049589
4700319475328460049589
No
Food Technology Division, School of Industrial Technology, University Sains Malaysia, 11800 USM, Penang, Malaysia
دپارتمان تکنولوژی مواد غذایی، دانشکده فناوری صنعتی، دانشگاه ساینز مالزی، 11800 USM، پنانگ، مالزی
Ahmad
Khosravi
احمد
خسروی
Khosravi@shmu.ac.ir
4700319475328460049590
4700319475328460049590
No
Department of Epidemiology, School of public Health, Shahroud University of Medical Sciences, Shahroud, Iran
گروه آمار و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات سلامت محیط و کار، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران
Mehri
Delvarianzadeh
مهری
دلوریان زاده
delvarianzadeh@shmu.ac.ir
4700319475328460049591
4700319475328460049591
No
School of public Health Shahroud University of Medical Sciences, Shahroud, Iran
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران