اثرات ضد باکتریایی عصاره هیدروالکی پونه کوهی، مروه تلخ، زرشک وحشی، چای کوهی
|
محمدحسن مشکیباف ، عباس عبداللهی ، مهدی فصیحیرامندی ، سید جعفر عدنانیساداتی ، علی مروج ، شیوا حاتمی |
|
|
چکیده: (31323 مشاهده) |
سابقه و هدف: گیاهان دارویی به دلیل طبیعی بودن، خطرات و عوارض کم، دردسترس و ارزان بودن نسبت به داروهای سنتتیک، مصرف زیادی توسط مردم دارند. بروز مقاومت های دارویی علیه داروهای ضد میکروبی شیمیایی، سبب شده است که در سال های اخیر به استفاده از گیاهان دارویی دردرمان عفونتها توجه زیادی شود. هدف این تحقیق، بررسی اثرات ضد باکتریایی عصاره هیدروالکی پونه کوهی، مروه تلخ، زرشک وحشی، چای کوهی بود. مواد و روش ها: عصاره هیدروالکلی 4گونه گیاه بومی شهرستان فسا- فارس، با نام های پونه کوهی ازجنس Ziziphora ، چای کوهی ازجنس Stachys ، مروه تلخ ازجنس Teucrium و زارچ یا زرشک وحشی ازجنس Barberry استخراج گردید. اثرات ضد باکتریایی این گیاهان توسط روش انتشار از دیسک وتهیه رقت های متوالی ارزیابی شد. به منظور کنترل و استاندارد بودن روش، از دیسک های آنتی بیوتیکی و سویه های استاندارد باکتریال استفاده شد. یافته ها: رقت 8/1 از عصاره گیاه مروه تلخ و رقت 4/1 از عصاره گیاه زارچ در روش تهیه رقت متوالی اثرات مهارکنندگی رشد داشتند. ارزیابی نتایج روش انتشار از دیسک نیز در مقایسه با دیسکهای آنتیبیوتیک، تاثیر این دو گیاه را در مقایسه با دیسکهای آموکسیسیلین، سیپروفلوکساسین، ونکومایسین و ایمیپنم، در مقابله با رشد دو سویه E.coli ATCC 25922 و S.aureus ATCC 25923 ، نشان داد. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه و مطالعات دیگران نشان می دهد که عصاره های گیاهان دارویی می توانند جایگرین داروهای شیمیایی برای درمان عفونت ها شوند. البته همه اثرات این عصارها باید در in vitro و in vivo به دقت بررسی شوند. |
|
|
|
متن کامل [PDF 202 kb]
(11196 دریافت)
|
نوع مطالعه: پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/2/18 | پذیرش: 1393/11/20 | انتشار: 1393/11/20
|
|
|
|