:: جلد 22، شماره 3 - ( تابستان 1399 ) ::
جلد 22 شماره 3 صفحات 528-518 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی اثرات ضد سرطانی و خواص ضد باکتریایی سم خام مار شاخدار ایرانی
جمیل زرگان ، مجید میرزائی ندوشن ، حسین ثباتی ، حمیدرضا گودرزی ، اشکان حاجی نورمحمدی ، فیروز ابراهیمی
چکیده:   (3932 مشاهده)
هدف: مقاومت باکتری‌های بیماری‌زا به آنتی‌بیوتیک‌ها به عنوان یکی از مشکلات مهم بهداشت عمومی در جهان گزارش شده است. تحقیقات اخیر نشان داده است که زهر برخی از مارهای سمی دارای فعالیت ضد میکروبی و ضد توموری می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی زهر مار شاخدار ایرانی بر علیهEscherichia coli ، Bacillus subtilis و Staphylococcus aureus، هم‌چنین بررسی اثرات ضد سرطانی غلظت‌های احتمالی دارای بیش‌ترین اثر ضد باکتری از سم این مار بر رشد سلول‌های سرطانی کبد در شرایط آزمایشگاهی بود. مواد و روش‌ها: اثرات ضد باکتریایی سم در غلظت‌هایμg/ml  400-25/6 با استفاده از روش‌های MTT reduction،MIC assay، Disc diffusion assay و Well diffusion test مورد بررسی قرار گرفت. از تتراسایکلین در غلظت 50 میکروگرم در میلی‌لیتر به‌عنوان آنتی‌بیوتیک استاندارد استفاده شد. هم‌چنین اثرات ضد سرطانی سم خام در غلظت‌های μg/ml 400-50 با استفاده از روش MTT assay، قرمز خنثی و کامت قلیایی بر روی سلول سرطانی کبد (HepG2) مطالعه گردید. یافته‌ها: یافته‌های ما نشان می‌دهد که زهر افعی شاخدار ایرانی  دارای اثرات ضد باکتری بوده و این اثر بر علیه باکتری‌های گرم مثبت در مقایسه با باکتری‌های گرم منفی بیش‌تر می‌باشد. هم‌چنین سم خام این افعی با القاء آپاپتوزو نکروز سبب مرگ و میر در سلول‌های سرطانی کبد شده است. نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد که زهر خام افعی شاخدار ایرانی دارای فعالیت ضد باکتری و ضدسرطانی می‌باشد. این نتایج زهر این افعی را به‌عنوان کاندید مناسبی جهت جداسازی مولکول‌های با اثرات ضد باکتریایی و اثرات ضد سرطانی معرفی می‌نماید.  
واژه‌های کلیدی: سم مار، ضد سرطان، سمیت سلولی، ضد باکتری، مار شاخدار ایرانی
متن کامل [PDF 1385 kb]   (825 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1398/4/18 | پذیرش: 1398/8/1 | انتشار: 1399/2/24



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 22، شماره 3 - ( تابستان 1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها