:: جلد 21، شماره 3 - ( تابستان 1398 1398 ) ::
جلد 21 شماره 3 صفحات 566-557 برگشت به فهرست نسخه ها
تغییرات ریختشناسی لایه رنگ‌دانهدار شبکیه و سلولهای فوتورسپتور آسیب‌دیده بعد از پیوند سلول‌های بنیادی به فضای زیر شبکیه
حمید ابوطالب کدخداییان
چکیده:   (4442 مشاهده)
هدف: بیماری‌های تخریبی شبکیه مهم‌ترین علت نابینایی غیرقابل‌برگشت است. یکی از روش‌های درمانی امیدبخش در این بیماری‌ها استفاده از سلول‌های بنیادی است. دراین‌بین سلول‌های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان به‌عنوان یکی از سلول‌های ایمن می‌تواند در تولید سلول‌های آسیب‌دیده و درمان این بیماری‌ها نقش مهمی ایفا نماید.  هدف این مطالعه، بررسی تغییرات ریخت‌شناسی لایه رنگ‌دانه‌دار شبکیه و سلول‌های فوتورسپتور آسیب‌دیده بعد از پیوند سلول‌های بنیادی به فضای زیر شبکیه بود. مواد و روش‌ها: مدل تخریب لایه رنگ‌دانه‌دار شبکیه با استفاده از تزریق سدیم یدیت در سینوس پشت چشم موش‌های صحرایی رنگ‌دانه‌دار انجام شد. بعد از ۲۸ روز از تزریق سدیم یدیت و تائید تخریب لایه رنگ‌دانه‌دار، برای پیوند سلولی مورد استفاده قرار گرفت. برای پیوند سلولی، در مرحله اول تولید سلول‌های رنگ‌دانه‌دار از تمایز دو مرحله‌ای سلول‌های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان استفاده شد. برای این کار سلول‌های بنیادی از مغز استخوان ران موش صحرایی استخراج شد بعد از پاساژ سوم با استفاده از محیط تمایزی به سلول‌های رنگ‌دانه‌دار تمایز داده شد. سلول‌های تولیدشده به فضای زیر شبکیه مدل‌های ایجادشده تزریق شدند. 30 روز بعد از پیوند سلولی، بررسی‌های بافتی از جمله بررسی لایه رنگ‌دانه‌دار و شمارش تعداد هسته‌ها در لایه هسته‌ای خارجی شبکیه با استفاده از رنگ‌آمیزی کریزل ویولت انجام شد. یافته‌ها: بررسی ایمونوسیتوشیمی سلول‌های تمایزیافته نشان داد که درصد بالایی (±۹۳) از این سلول‌ها مارکرهای اختصاصی (RPE65, CRALBP) سلول‌های رنگ‌دانه‌دار را نشان دادند. این سلول‌ها به موش‌های صحرایی دارای آسیب لایه رنگ‌دانه‌دار تزریق شدند. بررسی‌های بافتی این نمونه‌ها بعد از ۳۰ روز نشان داد که لایه رنگ‌دانه‌دار و لایه هسته‌ای خارجی فوتورسپتورها بهبود یافته و تعداد سلول‌ها در این لایه‌ها در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافته است. نتیجه‌گیری: تولید سلول‌های رنگ‌دانه‌دار شبکیه مشتق شده از سلول‌های بنیادی مغز استخوان که از نظر بیان ژن‌های اختصاصی شبیه به سلول‌های طبیعی باشند و هم‌چنین بعد از پیوند در بافت بتوانند فعالیت فیزیولوژیک از خود نشان دهند و موجب بهبودی شوند در درمان بیماری‌های تخریبی شبکیه بسیار مفید هستند.  
واژه‌های کلیدی: سلول‌های رنگ‌دانه‌دار، فوتورسپتورها، درمان سلولی، تزریق فضای زیر شبکیه، بیماری‌های تخریبی شبکیه، تخریب وابسته به سن ماکولا
متن کامل [PDF 2200 kb]   (582 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1397/3/8 | پذیرش: 1398/1/19 | انتشار: 1398/3/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 21، شماره 3 - ( تابستان 1398 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها