:: جلد 21، شماره 1 - ( زمستان 1397 ) ::
جلد 21 شماره 1 صفحات 187-181 برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی ژن cdtB در میان باکتری‌های روده‌ای در بیماران مبتلا به گاستروانتریت و سندرم روده تحریک‌پذیر
لیلا گنجی ، مسعود آل بویه ، محمد حسن شیرازی ، ناصر ابراهیمی دریانی ، عباس میرشفیعی ، سید سعید اشراقی ، پریسا اسلامی ، محمدرضا زالی
چکیده:   (3638 مشاهده)
هدف:  (CDTs) Cytholethal Distinding Toxinsاز جمله توکسین‌های باکتریایی است که تاکنون در برخی از باکتری‌های گرم منفی مانند اشرشیاکولی، گونه‌های سالمونلا و کمپیلوباکتر شناسایی شده است. این توکسین از سه ژن مجاور هم شامل cdtA، cdtB و cdtC تشکیل شده است. زیرواحد CdtBبخش کاتالیک توکسین بوده و موجب تخریبDNA سلول میزبان می‌شود. علی‌رغم تعیین حضور ژن cdtB در میان باکتری‌های مختلف، نقش آن‌ها در بروز بیماری‌هایی مانند گاستروانتریت حاد و سندرم روده تحریک‌پذیر، به‌خوبی مشخص نشده است. جهت روشن شدن این ارتباط، در این مطالعه فراوانی حضور واریانت‌های ژنی cdtB در باکتری‌های مختلف بیماران مبتلا به گاستروانتریت و سندرم روده تحریک‌پذیر در مقایسه با افراد غیر بیمار بررسی شده است. مواد و روش‌ها: این مطالعه بر روی نمونه مدفوع جمع‌آوری شده از بیماران مبتلا به گاستروانتریت و IBS و افراد سالم (گروه کنترل) انجام شد. تمامی نمونه‌ها تحت استخراج DNA ژنومی قرار داده شدند. حضور ژن cdtB باکتری‌های کمپیلوباکتر،یرسینیا انترکولیتیکا، پروویدنسیا آلکالیفاسینز، سالمونلا انتریکا و اشرشیاکولی به روش PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی بررسی گردید. در نهایت محصول‌های ژنی جهت تایید تعیین توالی شدند. یافته‌ها: کمپیلوباکترهای کد‌کننده ژن cdtB به ترتیب در 5/7 (80/5) و 6/34 (150/52) درصد افراد مبتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر و گاستروانتریت شناسایی شد. هم‌چنین 14 درصد (100/14) بیماران با گاستروانتریت و 5 درصد (80/8) مبتلایان به سندرم روده تحریک‌پذیر حامل سالمونلاهای کدکننده cdtB بودند. هیچیک از نمونه‌های هر سه گروه مورد مطالعه ژن cdtB اشریشیاکولی و پروویدنسیا آلکالیفاسینز را نداشتند. بررسی توالی‌های ژنی حاصل هویت ژن‌های هدف در گونه‌های باکتریایی مختلف را تایید نمود. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه حاکی از حضور باکتری‌های پاتوژن کدکننده CDT-B در دستگاه گوارش بیماران مبتلا به IBS  و گاستروانتریت بود. با توجه به حضور بالای سالمونلا و کمپیلوباکتر کد‌کننده‌ی cdtB در مبتلایان به سندرم روده تحریک‌پذیر، به نظر می‌رسد که ابتلا به این باکتری‌ها یکی از فاکتورهای خطر ابتلا به سندرم روده تحریک‌پذیر-پسا عفونت در بیماران ایرانی باشد.  
واژه‌های کلیدی: پاتوژن‌های روده‌ای، سندرم روده تحریک‌پذیر، گاستروانتریت، Cytholethal Distinding Toxins
متن کامل [PDF 1482 kb]   (724 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1396/6/22 | پذیرش: 1397/7/9 | انتشار: 1397/10/17


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
جلد 21، شماره 1 - ( زمستان 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها