هدف: در این مطالعه، اثرات تجویز خوراکی تحت مزمن سطوح مختلف ژل آلوئهورا روی برخی فراسنجههای هماتولوژی، بیوشیمایی و ایمنولوژیکی در مدل جوجه انجام گرفت.
مواد و روشها: 240 قطعه جوجه یک روزه (نر و ماده) سویه راس 308، در 5 گروه و 4 تکرار، هر تکرار شامل 12 قطعه جوجه در طرحی کاملاً تصادفی استفاده شد. گروهها شامل: شاهد (جیره پایه) و سایر گروهها شامل جیره پایه به علاوه 1%، 2%، 3% ژل آلوئهورا و جیره پایه به علاوه آنتیبیوتیک ویرجینیامایسین بود.
یافتهها:اختلاف معنیداری میان گروههای درمانی در میزان آلبومین و فعالیت آنزیم ALP در 14، 28 و 42 روزگی مشاهده نشد. تغییرات مقادیر پروتئین تام و گلوبولین در 14 روزگی معنیدار بود. مقدار گلوکز خون گروه 3% آلوئهورا در 28 و 42 روزگی، و همچنین گروه 1% آلوئهورا در 28 روزگی کاهش معنیداری را نشان داد. بیشترین تعداد لنفوسیت در گروه 3% آلوئهورا در 28 روزگی مشاهده شد. همچنین در این روز، بیشترین تعداد هتروفیل در گروههای شاهد و ویرجینیامایسین مشاهده شد. در 42 روزگی بیشترین تعداد لنفوسیت در گروههای حاوی سطوح مختلف آلوئهورا دیده شد. تیتر آنتیبادی علیه پادگن SRBC در گروه 1% آلوئهورا در 28 روزگی افزایش معنیداری نسبت به سایر گروهها داشت.
نتیجهگیری: غلظت 1% ژل آلوئهورا در جیره غذایی، احتمالاً ایمنی سلولی و همورال را تحریک میکند و میتواند به عنوان افزودنی غذایی برای مقابله با عوامل عفونی به جیره اضافه شود
Mahdavi A, Saberi M, Jeloudar G, Shahroozian E. Effects of different levels of Aloe Vera gel on some of hematological, biochemical and immunological parameters in the chicken model. Koomesh. 2017; 19 (1) :135-143 URL: http://koomeshjournal.semums.ac.ir/article-1-3143-fa.html
مهدوی علی، صابری مرتضی، جلودار غلامعلی، شهروزیان ابراهیم. اثرات سطوح مختلف ژل آلوئهورا بر برخی فراسنجههای هماتولوژی، بیوشیمایی و ایمنولوژیکی در مدل جوجه. كومش. 1395; 19 (1) :143-135